Over ons

Welkom in De Remise!

Zodra je over de drempel van De Remise stapt, voel je het: hier ligt geschiedenis. Dit gebouw herbergt een verhaal. Veel bezoekers vragen dan ook aan ons: kun je ons vertellen wat de geschiedenis van dit pand is?

En dat kunnen we, want er is best veel bewaard gebleven over dit pand. Bijzonder vinden we dat, dat er mensen zijn die daar dagboeken over volgepend hebben. Het pand is inmiddels zo’n 140 jaar oud. In 1880 had familie Van Wageningen een groot bedrijf in tabak en staal. Zij hadden behoefte aan een pakhuis om alles in op te slaan en bouwden speciaal daarvoor het pand aan de Grotekerksbuurt in Dordrecht. In 1950 is het pand gekocht door de V&D, die de ruimte gebruikte als garage om hun voertuigen te onderhouden.  De roldeuren en de smeerput die in het pand te vinden zijn, stammen nog uit deze periode. Na V&D is het pand een kantoor geweest voor verschillende bedrijven.

Het is een hele bijzondere geschiedenis te noemen. Eerst een pakhuis voor tabak, later een garage en nog weer later een kantoor, De Remise heeft net zo’n mooie geschiedenis als Dordrecht zelf. En inmiddels is het een mooie winkel met de allerlekkerste versnaperingen. Een deel van de industriële revolutie ligt in de fundering van De Remise. En dat voel je zodra je er binnen stapt.

Dat vindt de Monumentenzorg ook en daarom is De Remise een Rijksmonument. Sinds april 2019 heeft De Remise haar deuren geopend en kun je de rijke geschiedenis van dit monument uitgebreid bewonderen onder het genot van een heerlijk kopje koffie, een lekker stukkie taart en de heerlijkste bagels & sandwiches. Of je nou even rustig wilt komen werken, gezamenlijk vergaderen of tijdens een winkeldag even een kopje koffie wilt doen, iedereen is welkom in De Remise, Vaste Halte voor iedereen!