Je stapt over de drempel van de Remise en wordt al snel afgeleid door de roldeuren boven je hoofd. Je kijkt langzaam rond en ontdekt een oude smeerput in het midden van het pand. Je begint te dwalen en onderweg naar de WC, zie je mensen achter computers zitten. Je dwaalt terug naar het grote midden en wordt gegrepen door het industriële verleden dat door het hele pand dwarrelt. De vragen vliegen door je hoofd: “Wat is dit voor pand?” “Wat is het geweest?” “Wat is het nu?”
Vriendelijk glimlachend word je aangesproken door een van de Scoopers (dit zijn de mensen die je van al het lekkers voorzien in de Remise). Je ziet je kans schoon en vuurt deze vragen direct af op de vriendelijke dame achter de balie.
De meeste gasten maken op deze manier kennis met De Remise. “Wat is het voor pand?” Met gepaste trots vertellen wij je graag over dit stukje Dordtse historie.
Voor 1880 stond op de plaats van dit pand, 3 middeleeuwse panden. Deze waren eigendom van de firma ‘Jakob van Wageningen’, die een handel had in Tabak. In die dagen was deze firma heel groot in het verschepen en verkopen van Tabak. Deze handel werd echter steeds minder, terwijl de staalhandel juist sterk toenam. Jakob van Wageningen bleek een echte ondernemer en besloot om in het vervolg te gaan handelen in Tabak en Staal. De 3 middeleeuwse pandjes waren helaas niet meer toereikend voor het grove staalwerk, waardoor er een nieuw pand moest komen. In overleg met een architect zetten ze een pand neer, dat vandaag de dag nog altijd staat. Het linker deel werd gebruikt als winkel voor tabak en het overige deel werd volledig voor de staalhandel gebruikt. De firma Jakob van Wageningen verliet het pand eind jaren 40 van de twintigste eeuw en verhuisde naar de Staart. Het pand aan de Grotekerksbuurt werd verkocht aan V&D.
De V&D gebruikte het pand voor opslag van hun artikelen en het onderhoud aan de bestelbussen. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat je in de V&D ging kijken wat je wilde hebben. Dit bestelde je bij een winkelmedewerker en na enige tijd werd de bestelling gratis thuis geleverd (wie dacht dat gratis leveringen iets van deze tijd was?). De leveringen werden gedaan door grote bestelbussen. Alle voorraad was opgeslagen in het pand aan de Grotekerksbuurt. In het deel waar nu ‘De Remise’ zich bevindt werden de bestelbussen ook nog eens onderhouden. Dit gebeurde op de smeerput. De wagens kwamen via de roldeuren binnenrijden en reden over de put. Zo konden ze gelijke even onderhouden worden. En daar dankt dit pand haar naam ‘De Remise’ aan. Doordat de wagens van &D aanzienlijk groter waren dan de karren van van Wageningen werd de gevel iets aangepast. De toegang tot het pand werd breder gemaakt en de lantaarn verdween. De originele deuren en de smeerput uit de jaren ’50 zijn nog altijd in het pand terug te vinden.
Ben & Jerry (die van dat heerlijke ijs), zijn zelf ooit begonnen in een tankstation. En toen wij besloten om een winkel te bouwen in dit bijzondere pand, waar we onder andere dit ijs zouden gaan verkopen, hoefden we niet lang na te denken over een naam. Met ‘De Remise’, is de cirkel in alle opzichten helemaal rond.
Meer weten over het verhaal van de firma Jakob van Wageningen en hoe het verder met hen is verlopen op de staart, lees dan het boek ‘Van Snuif naar Staal’ geschreven door Jean M.A. van Wageningen.
Binnenkort is dit boek verkrijgbaar in De Remise.
Dit en nog veel meer vertellen wij graag wanneer we je mogen ontmoeten in De Remise, de vaste halte voor koffie, cake, ijs & bagels!